tiistai 10. tammikuuta 2017

Arvojen ympäröimä


Ehkä sinä haluat olla rehellinen. Haluat kertoa asiat, niin kuin ne ovat kaihtamatta totuudesta aiheutuvaa surua jollekin. Totuus on sinulle tärkeä.
Ehkä sinä rakastat perhettä. Vietät kallisarvoisen vapaa-aikasi puhelimessa äitisi kanssa kertoen kuulumisesi tai leikit veljentyttösi kanssa.
Muut ehkä arvostavat avoimuuttasi.
Tai sitten ei.

Tärkeintä päivissäsi on se, että tiedostat omat arvosi ja elät niiden mukaan.
Jos kohtaat jotakin sellaista, mitä et ymmärrä, sinun tulee hyväksyä, että meitä on monenlaisia. Kaikkea ei tarvitse ymmärtääkään.
Arvoja on lähes yhtä paljon kuin meitä ihmisiäkin ja siksi me ajattelemme kaikesta niin eri tavalla.
Toiselle perhe ei ole etusijalla, vaan esimerkiksi oman uran luominen ja itsensä toteuttaminen. Joku kääntää viimeisenkin kiven löytääkseen eksyneen koiransa, ja toinen kolauttaa olkapäitään. Antaa olla.

Toisen ihmisen erilaista käyttäytymistä voi ymmärtää vasta silloin, kun yrittää elää hänen arvojensa mukaan. Minä en kuitenkaan suosittelisi tätä, sillä se voisi pahimmillaan sotia oman itsensä kanssa niin paljon, että hukkaisi omat periaatteet.
Kaikkea ei tarvitse hyväksyä mutta on ymmärrettävä, että on olemassa ihmisiä, jotka toimivat eri tavalla kuin sinä. Riippumatta siitä, onko se moraalisesti oikein vai ei.

Lohduttavaa on se, että voit itse valita, kenen kanssa vietät aikaasi ja vahvistat omaa minääsi. Samojen arvojen omaaminen lähentää ihmisiä ja vahvistaa heidän suhdettaan, mutta ei ole täysin mahdotonta rakentaa ihmissuhdetta eri arvojen varaan. Niitä voi aina kuitenkin muokata. Usein ympäristö ja meidän kokemukset tekevät niin.

Niinkuin äitini aina sanoo; "älä kuluta aikaasi ääliöihin" pätee tässäkin kohtaa. Pidä lähelläsi ne ihmiset, jotka arvostavat sinua ja hyväksyvät sinut omana itsenäsi. Elä omien arvojesi mukaan, ja lakkaa miettimästä, miksi jotkut toiset toimivat niin kuin ne toimivat. Näin säästät päivistäsi hetket, jotka voi käyttää paljon paremminkin.

Meitä vastassa on monta ihmistä, jotka eivät ajattele samoin kuin me.
Ne ihmiset toimivat eri tavalla kuin me.
Toimi sinä sinun tavallasi.

- lindajohanna

Ei kommentteja: